02 532 11 57 invalidi.ms@siol.net
MDI Murska Sobota
Eno-dnevni kopalni izlet

Eno-dnevni kopalni izlet, 30.06.2016  

Lepo sončno jutro je obetal lep eno-dnevni kopalni izlet. Bilo nas je skupaj 34 udeležencev. Obiskali smo hotel Bioterme v Mali nedelji. Pot, dolga skoraj 30 kilometrov, nas je vodila od Murske Sobote skozi Krog, Bakovce, Dokležovje, Veržej, Ljutomer in Malo nedeljo.

Najprej smo v Veržeju obiskali Babičev mlin, ki je kombiniran s plavajočim mlinom na reki Muri. V njihovi lasti je od leta 1912, leta 1927 je plavajoči mlin popolnoma zgorel. Leto pozneje je bil mlin na novo zgrajen. Mlinsko hišico so postavili na obrežje, mlinsko kolo pa so postavili na dva čolna. Ob mlinski hiški je postavljeno kolo, ki pa je z jekleno vrvjo povezano s plavajočim kolesom in tako poganja mlin. Zaradi narasle vode je leta 1947 deroča reka odnesla Babičev mlin, vendar so ga v nekaj mesecih ponovno postavili. Leta 1990 jim ga je narasla voda spet odnesla, a so ga v nekaj mesecih ponovno postavili.

Nekoč obrtniška dejavnost je danes turistično-etnološka znamenitost. Obiskovalce od blizu in daleč Babičev mlin še vedno privablja, saj še vedno na star način melje zrnje.

Nato smo nadaljevali pot do Hotela Bioterme. Najprej je bilo predavanje o termalni vodi, ki je po zdravilnosti in okusu drugačna. Izvedeli smo, da ogreta voda izvira iz dveh vrtin v globini nekje 1500, drugi pa 2270 metrov. V upanju, da najdejo nafto, je namesto nje na površje privrela termalna voda. Ob izviru se njena temperatura giblje med 42 do 51 stopinj Celzija. Voda je čista, brez primesi, topla, bogata z natrijem, kalijem… Primerna je za rekreacijske, športne namene. Posebej je primerna za zdravstvene namene, ker blagodejno vpliva na ohranjanju gibalnih funkcij in sistema hrbtenice. Priporočljiva je za kronične degenerativne spremembe hrbtenice, sklepov, za kronične revmatične spremembe, za okrepitev mlahavih in oslabljenih mišic, za fizioterapijo, preprečevanje osteoporoze, primerna za podvodno masažo.

Izvedeli  smo, da je ena redkih termalnih vod, ki je pitna. Primerna je za lajšanje težav z želodcem, žolčnimi izvodili in sečili, poleg tega pa spodbuja dobro počutje. Zdravilne učinke vode je raziskal in zapisal prim.prof.mag.,Janez Kraševec, dr.med., balneolog.

Zdravilni učinki vode so opredeljeni in potrjeni v Odločbi o razglasitvi naravnega zdravilnega sredstva Ministrstva za zdravje št. 1612–9/2009/13.

Zdravilne učinke vode je raziskal in zapisal prim.prof.mag.,Janez Kraševec, dr.med., balneolog.

Po predavanju so se nekateri člani odločili za 3-urno kopanje, drugi pa smo do kosila naredili zanimiv izlet. Odpeljali smo se v Staro goro, kjer smo si v muzeju ogledali (prej bila osnovna šola) stare kmečke predmete. Vodič nam je predstavil različne kmečke pripomočke in predmete, ki so jih uporabljali nekoč. Razstavljene so bile: konjska vprega, kravja vprega za delo na njivah. Kosa za žeti, kosa za kositi travo, srpi, razni predmeti za ločevanje zrnja, cepci za mlatenje zrnja, potem smo videli krušno peč za peko kruha, Gašperja in še marsikaj drugega. Najbolj zanimiva mi je bila miza, ob kateri so čez dan jedli in bila uporabna za različna opravila, zvečer pa se je zgornja lesena plošča odstranila in miza je postala za otroke postelja, saj v hiši je nekoč bila prostorska stiska. Taki mizi se je reklo toublin. Tudi kovaških, čevljarskih pripomočkov in predmetov ni manjkalo. Šivalni stroj za izdelovanje čevljev in pa tudi šivalni stroj v gospodinjstvu sta bila razstavljena.

Pred muzejem so bile postavljene lesene mize in klopi. Prijetno senco so nam nudile lipe, ki jih je pred tristo leti posadil francoski vojak.

Potem smo si ogledali posebej zanimiv mlin na veter ki je kopija, Bečevega mlina z vsemi prvinskimi elementi. Njegova posebnost je vrtljiva streha. Z njo pritrjeno vetrnico obračajo po smeri vetra in tako maksimalno izkoristijo vetrno  energijo za mletje zrnja. 

Ogled notranjosti mogočne baročne cerkve svetega Duha na Stari Gori, ki slavi po kiparstvu v baročnem slogu in po bogatih freskah od tal do stropa. Vsaka freska od tal do vrha slika oziroma povezuje svojo zgodbo. Ta cerkev je bila zgrajena leta 1697. Legenda pravi, da jo je dala zgraditi grofica, ki ni mogla zanositi. Zaobljubila si je, če bo dobila otroka, jo bo dala zgraditi. Res je rodila deklico, ki pa je bila slepa, zato si je še enkrat zaobljubila, če bo njena hčerka spregledala, bo cerkev zgrajena. Na tem hribu, kjer še vedno stoji cerkev, so vaščani videvali belega goloba.

Vrnili smo se v Hotel Bioterme na kosilo, nato pa smo obiskali Pachamama center v Kunovem, ki sta ga pred dvajsetimi leti gradila Slovenec Dhiraj Roschmann in njegova soproga Luz Soto Bravo (Perujka – inkovskega porekla). "Pachamama" pomeni "mama zemlja". Z gospo Luz smo doživeli zanimiv sprehod skozi domačijo, ki je zgrajena iz človeku prijaznih naravnih materialov. Občudovali smo različne mozaike, bambusove nasade (bambus v enem dnevu zraste do 16 cm), ogledali smo si tudi vrt, zgrajen iz steklenic.  Kot je povedala, da Pachamama center je prostor, kjer se stikata nebo in zemlja, da se mešajo kulture, da bo v Sloveniji pustila delček njihove bogate kulture. Izdeluje zeliščna mila, kreme za obraz in telo, izdeluje razne lončene predmete in drugo. Na koncu nam je v lončenih skodelicah ponudila osvežilni zeliščni napitek in tako smo se na koncu obiska z njim odžejali in osvežili.

Čas nam je hitro potekel in smo se počasi vračali domov polni lepih in nepozabni doživetij.

Brigita Gyergyek

MDI MSPriporočamo

Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota
Slovenska ulica 44
9000 Murska Sobota, p.p. 62

Telefon: 02 532 11 57

Fax: 02 532 11 56

GSM: 051 232 242

E-mail: invalidi.ms@siol.net