02 532 11 57 invalidi.ms@siol.net
MDI Murska Sobota

3.7. in 4.7. 2018 smo se člano MDI M.Sobota odpravili na dvodnevno ekskurzijo v Češko prestolnico Prago.

 

DVODNEVNA EKSKURZIJA V PRAGO, 3.7.- 4.7.2018, V ORGANIZACIJI MEDOBČINSKEGA DRUŠTVA INVALIDOV M.SOBOTA

 

Na ekskurziji  22.5.2018 v Madžarsko prestolnico Budimpešto, smo se poslovili v upanju in želji, da nadaljujemo z ekskurzijami  po Evropskih prestolnicah. Tako smo se člani Medobčinskega društva invalidov Murska Sobota, ki ga vodi predsednik Rudolf Kulič,

3.7. in 4.7. 2018 odpravili na Češko, na dvodnevno ekskurzijo v Češko prestolnico Prago. Ekskurzijo je vodil naš član Emil Konkolič, turistični vodnik z dolgoletnimi izkušnjami.

 

Ob 2:00h ponoči  smo se zbrali na AP Murska Sobota in z vožnjo skozi Goričko v  Kuzmi prestopili mejo z Avstrijo in z vmesnimi postanki mimo Dunaja nadaljevali do mejnega kraja Hatě, kjer smo vstopili v Češko republiko.

Češka republika je po velikosti skoraj štirikrat večja od Slovenije in ima petkrat več prebivalcev, nastala je v 9. stoletju, kot vojvodina Češka, v okviru Velikomoravske države, ki je med 8. in 10. stoletjem obstajala na današnjem ozemlju Česke in Slovaške. Leta 1004 je bila vojvodina sprejeta v svet Rimskega cesarstva in kmalu potem  postala Češko kraljestvo. V 12. do 14. stoletju se je sedanja Češka razširila od Baltika do Jadrana in zelo napredovala v kulturnem in gospodarskem vidiku, posebej Praga. Po razkolu vladajočih, je v ospredje prišel verski reformator Jan Hus, ki je bil obsojen, kot krivoverec in sežgan na grmadi. Sledile so husitske vojne, obdobje brezvladja, gospodarskega embarga. Na prestolu so se menjavale različne rodbine, vse do leta 1526, ko je češka bila postopoma priključena Habsburški monarhiji. Leta 1806 je Češko kraljestvo postalo del avstrijskega cesarstva. Po razpadu Avstro - Ogrske leta 1918, se je Češka združila s Slovaško in tako je nastala Češkoslovaška republika. Po državnem udaru leta 1948, je Češkoslovaška država postala enostrankarska  komunistična država pod močnim vplivom Sovjetske zveze. Leta 1989 je po žametni revoluciji propadel komunistični režim in leta 1993 se je Češkoslovaška država razdelila na samostojni državi Češko in Slovaško. Češka je dandanes razvita država, z naprednim gospodarstvom in visokim življenjskim standardom.

 

Skozi Znojmo in Jihlavo smo prispeli v Prago, ki je z 1,7 milijona prebivalcev največje mesto na Češkem in obenem Češka prestolnica. Praga ima odlično ohranjeno staromeško jedro iz srednjega veka, s Hradčani in Malo Stano na levem in Staro mesto ter Novo mesto na desnem bregu Vltave. Odpravili smo se na Vaclavski trg, ki je največji trg v Pragi. Včasih je služil kot tržnica konjev in prostor za parade Čeških mogotcev. Dandanes je Vaclavski trg energični in družabni prostor, poln trgovin in lokalov, ki posebej zaživi v večernih urah, ko privabi največ turistov. Po sprehodu po trgu smo občudovali palačo Koruna in Narodni muzej. Brez obiska tržnice ni šlo, zato smo zavili na Havelske tržište, najbolj priljubljena tržnica med turisti v Pragi. Pot smo nadaljevali do Staromestnega trga, polnega turistov iz celega sveta, kjer smo na vsakem koraku srečevali ulične umetnike. Na Staromestnem trgu se nahaja spomenik Jana Husa. Trg je obdani s prečudovitimi zgradbami iz srednjega veka. Na sredini trga se nahaja Staromestna dvorana z gotsko kapelo in mogočnim stolpom, ki je včasih služil kot opazovalni stolp. Na južni steni Staromestne dvorane se nahaja znamenita astronomska ura, ki je tretja med najstarejšimi astronomskimi urami na svetu in najstarejša, ki še deluje. Mehanizem sestavljajo trije glavni deli: astronomska številčnica, ki kaže položaj Sonca in Lune na nebu ter različne astronomske podatke; "sprehod apostolov", vsako uro pokaže apostole in druge premikajoče se like; koledarske skale z medaljoni, ki zastopajo mesece. Po lokalni legendi bo češki narod trpel, če bo ura zanemarjena in bo nehala delovati, lik okostnjaka, ki predstavlja Smrt, pa naj bi pokimal z glavo v potrditev tega. Edino upanje naj bi bil deček, rojen v novoletni noči, ki bi prekinil zlobni urok. Nekateri smo se povzpeli na vrh stolpa Staromestne dvorane, ki nudi razgled na celoten trg in okolico, izstopa pa pogled na dva mogočna stolpa cerkve Marije pred Týnom  in pogled na Hradčane.  Trg obdajajo majhne ulice, polne gostinskih lokalov in trgovin s spominki. Sledil je uro in pol samostojni sprehod po trgu in okolici, kjer smo kupovali spominke, se odžejali v pivnicah ali preprosto pasli oči. Na kosilo smo se odpravili v Češko nacionalno kuhinjo, Havelsko koruno, kjer strežejo odlični golaž in druge nacionalne dobrote. Po kosilu smo se odpravili naprej na Karlov most, ki je celih 500 let edini povezoval bregova Vltave. Most je narejen iz kamnov in okrašen z različnimi skulpturami. Vhod na most stražita razgledna stolpa. Vzpon na stolpa omogoča prekrasen pogled na Vltavo in Hradčane. Pozno popoldne smo se odpravili v hotel. Po krajši osvežitvi smo se podali v pristanišče in se vkrcali na ladjo Atlantido. V dvourni vožnji po Vltavi smo si postregli z večerjo, ter uživali ob pogledu na mesto. V poznih večernih urah smo se vrnili v hotel.

 

Drugi dan ekskurzije, smo se po zajtrku odpravili na Hradčane – najimenitnejši del Prage. Hradčani ali praški grad je ogromen kompleks palač, cerkva in utrdb, ki so jih gradili, obnavljali, dopolnjevali in spreminjali več stoletij. Med sprehodom smo si ogledali zunanjosti največjih znamenitosti: Loreto, Strahovski samostan, stadion, menjavo straže pred Praškim gradom, med sprehodom po notranjih dvoriščih pa smo uživali ob pogledu na stolnico Sv.Vida, Plečnikova stopnišča, baziliko Sv. Jurija, Vladislavsko dvorano…… V kompleksu palač se nahaja tudi  urad Češkega predsednika, zato smo ob vstopu bili deležni osebnega pregleda. Med vsemi zgradbami nas je najbolj očarala stolnica Sv.Vida. Nahaja se na tretjem dvorišču , krasi jo mogočno in visoko pročelje, mnoge bočne kapele, freske in nadgrobni spomeniki. V njej so grobnice mnogih Čeških kraljev in rimskih cesarjev. Je v lasti Češke vlade in odprta za javnost.

 

V ranih popoldanskih urah smo se odpravili nazaj proti Sloveniji. Med povratkom domov smo si privoščili daljši postanek v nakupovalnem centru Excalibur City, tik pred avstrijsko mejo, kjer smo se okrepčali in kupili še zadnje spominke. V poznih večernih urah smo se vrnili v M.Soboto.

 

Praga velja za eno najlepših evropskih prestolnic in v naših očeh je potrdila svoj sloves v vsej svoji mogočnosti. Prekrasno staromestno jedro, kjer se bohoti astronomska ura, sprehod po Karlovem mostu, prečudovite uličice, bogata arhitektura, tlakovane ceste in pločniki, Hradčani in veličastna stolnica Sv.Vida, so znamenitosti, ki so pustile nepozaben vtis na vsakega izmed nas.

 

MDI M.Sobota

Boštjan MočnikPriporočamo

Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota
Slovenska ulica 44
9000 Murska Sobota, p.p. 62

Telefon: 02 532 11 57

Fax: 02 532 11 56

GSM: 051 232 242

E-mail: invalidi.ms@siol.net