02 532 11 57 invalidi.ms@siol.net
MDI Murska Sobota
Terme Topolšica, 18. – 19.5.2018

V Termah Topolšica je Zveza delovnih invalidov Slovenije izvedla že drugo letošnje dvodnevno  usposabljanje za brezposelne in zaposlene invalide ter aktive delovnih invalidov.

DVODNEVNO USPOSABLJANJE ZA AKTIVNO ŽIVLJENJE IN DELO INVALIDOV

TERME TOPOLŠICA  18. – 19.5.2018

Program sofinancira Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (FIHO). Usposabljanja sva se udeležila Boštjan Močnik in Darja Šadl, zaposlena na Medobčinskem društvu invalidov Murska Sobota.18.5.2018 smo se udeleženci usposabljanja zbrali v termah Topolšica, ob 9:30h je sledila registracija v hotelu Vesna.

Od 10:00h – 12.00h je potekalo predavanje na temo INVALIDSKO ZAVAROVANJE, predavatelja: Peter Šalej in Vanja Iršič, predstavnika ZPIZ Slovenije. Predstavila sta nam zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, obvezno zavarovanje, kategorije invalidnosti, pravice iz invalidskega zavarovanja, minimalna pokojninska doba, odmera invalidske pokojnine in praktične primere poklicne rehabilitacije.

Po predavanju je sledila prijava na recepciji hotela Vesna in kosilo.

 

Popoldne je potekalo delo v delavnicah od 14:30h – 18.00h:

  1. Delavnica: ZA AKTIVE: POGOJI PRI DELU – KAKO POSKRBIM ZASE, ČE JIH POZNAM?, predavateljica: mag. Andrejka Fatur Videtič
  2. Delavnica: ZAKAJ V ŽIVLJENJU SPREJEMAMO NAPAČNE ODLOČITVE, predavatelj: dr. Janez Mekinc
  3. Delavnica: KAKO REČI »NE«?, predavateljica: Pika Bensa
  4. Delavnica: ZAVOD RS ZA ZAPOSLOVANJE – STORITVE ZA INVALIDE, predavateljica: Lea Kovač

V poznih popoldanskih urah sva se odpravila z Jožefom Gjerekom ( predsednik MDI Lendava ) in Andreo Schneider ( predsednica NO MDI  Lendava ) na kratek sprehod po okolici term Topolšica, ogledali smo si spominsko sobo, kjer je Nemška vojska po koncu 2. svetovne vojne podpisala kapitulacijo na Slovenskem ozemlju.

V večernih urah smo se udeležili večerje in družabnega večerja v kavarni hotela Vesna.

 

Drugi dan usposabljanja, smo se po zajtrku udeležili predavanja na temo ŽRTVE NASILJA V DRUŽINI IN ŽRTVE NASILA ZARADI SPOLA ( oblike, znaki nasilja; kako se odzvati; vloga CSD ), predavateljica: Ružica Petrović. Seznanili smo se z definicijo družine in nasilja, dinamiko nasilja, oblike nasilja v družini ( fizično,  psihično,  ekonomsko  nasilje, zalezovanje, zanemarjenje in spolno nasilje ), povzročitelji nasilja, kazalniki nevarnosti…..

 

Po predavanju smo se odpravili na kosilo.  Ves čas usposabljanja nam je bilo omogočeno brezplačno kopanje v bazenskem kompleksu term Topolšica in brezplačna pravna pomoč.

 

Čas je hitro potekel in ob mnogih novih poznanstev in medsebojnih izmenjav izkušenj, smo si zaželeli da se čimprej spet dobimo na usposabljanju v organizaciji Zveze delovnih invalidov Slovenije.

 

MDI M.Sobota

Boštjan Močnik

 

 

 

 Priporočamo

Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota
Slovenska ulica 44
9000 Murska Sobota, p.p. 62

Telefon: 02 532 11 57

Fax: 02 532 11 56

GSM: 051 232 242

E-mail: invalidi.ms@siol.net