02 532 11 57 invalidi.ms@siol.net
MDI Murska Sobota

Jesenice - Planica - Belopeška Jezera - Trbiž

EKSKURZIJA – 11.10.2018

JESENICE – PLANICA – BELOPEŠKA JEZERA - TRBIŽ

 

 

Dne 11.10.2018 smo v društvu MDI M.Sobota organizirali ekskurzijo na Gorenjsko za člane organov društva in prostovoljce, kot zahvalo za ves trud in delo, ki so ga vložili v društvo. Dogodka se je udeležilo 45 članov društva.

Vreme nam je bilo naklonjeno in nas je že zgodaj zjutraj razvajalo s prijetnimi sončnimi žarki.

Ob 6:30h smo se zbrali na avtobusni postaji in odpravili na pot proti Gorenjski, z vmesnim postankom v Trojanah, kjer smo se okrepčali z malico.

V Jesenicah smo pobrali gospoda Ivana Knifica, podpredsednika pobratenega društva MDI Jesenice, ki je bil naš vodič po Gorenjski. Sledila je vožnja po Jesenicah, kjer smo si ogledali največje znamenitosti mesta. Drugi postanek smo opravili ob spomeniku Jakoba Aljaža, ki nudi prelep pogled na sam Triglav.

Sledil je premik do nordijskega centra Planica, kjer nas je čakala gospa Mojca.

Planica je najbolj znana po smučarskih skokih. Prva tekmovanja v smučarskih skokih so potekala že v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Prelepa narava in idealni pogoji za zimsko-športne aktivnosti so pripeljali do idej in realizacije izgradnje  sodobnega smučarskega centra. Hkrati z razvojem športa pa je Planica postala prava paša za oči za turiste ter ljubitelje narave. Dandanes je Planica sodoben nordijski center s številnimi skakalnicami in tekaško progo v pokritem objektu.

Skozi voden ogled smo izvedeli vse o Planici, v stavbi nordijskega centra pa smo si ogledali muzej in vetrovnik ter kupili spominke. V kletnih prostorih stavbe se nahaja večnadstropna garaža, v kateri je sneg in služi kot tekaška proga. Na vrhu zgradbe pa je razgledna ploščad, ki nudi prečudovit pogled nad celotno dolino pod Poncami.

Po ogledu Planice smo se odpeljali v sosednjo Italijo do Belopeških jezer. Dolino dveh ledeniških jezer, ki so jo Italijani leta 1971 razglasili za Narodni park Belopeških jezer, na jugu omejuje gora Mangart, na vzhodu pa Ponce. Obe jezeri krasi kristalno čista voda modre barve.

Sledil je še obisk Trbiža, ki je v 90-tih letih privlačil Slovence s tržnico usnjenih izdelkov. Dandanes je tržnica malce utonila v pozabo, a je še vedno tam. Po obisku tržnice smo se odpravili nazaj proti M.Soboti. Na poti nazaj smo se ustavili v gostilni Trebušnik in okrepčali z odličnim kosilom.

Čas je hitro potekel, za nami je bil lepo preživet dan, med člani društva  pa je izžarevalo zadovoljstvo in navdušenje nad nepozabnim srečanjem. K temu je prispevalo tudi jesensko sonce, ki nas je prijetno grelo ves dan.

 

 

MDI M.Sobota

Boštjan Močnik

 

 

 Priporočamo

Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota
Slovenska ulica 44
9000 Murska Sobota, p.p. 62

Telefon: 02 532 11 57

Fax: 02 532 11 56

GSM: 051 232 242

E-mail: invalidi.ms@siol.net