02 532 11 57 invalidi.ms@siol.net
MDI Murska Sobota

25.6.2019 - 27.6.2019

Ekskurzija – Beograd in Novi Sad

25.6.2019 – 27.6.2019

 

Dne 25.6.2019 smo se člani MDI M.Sobota odpravili na tridnevno ekskurzijo v Beograd in Novi Sad.

Ekskurzijo je vodil naš član in turistični vodnik Emil Konkolič.

 

Ob 3h zjutraj smo se zbrali na avtobusni postaji M.Sobota  in z vožnjo mimo Lendave, Čakovca, Zagreba in  Slavonskega Broda prispeli v  Beograd. Spoznali smo več tisoč let staro mesto, ki leži na sotočju dveh velikih rek, Save in Donave in na križišču med vzhodom in zahodom. V družbi lokalnega vodiča smo se najprej zapeljali na Dedinje, kjer smo obiskali Hišo cvetja. Sledila je  panoramska vožnja mimo PINK TV, stadionov Partizana in Zvezde, Cecine hiše, Saborske cerkve, mosta na Adi in palače Srbija. Preko avtokomande smo prispeli do Hrama Svetega Save, ki vedno bolj dobiva končno podobo. Preko trga pri Slaviji smo se spustili do Trga Republike, na Terazijah pa smo imeli prosti čas za sprehod po srcu Beograda, na znameniti Knez Mihajlovi ulici. Na sprehajalni coni mesta smo imeli možnost za obisk katerega izmed mnogih lokalov, kjer uživajo domačini in njihovi gostje. Sledil je obisk Kalemegdana, Beograjske trdnjave, ki ponuja prečudovit razgled nad sotočjem Save in Donave. Na Kalemegdanu  stoji Meštrovičev spomenik zmagovalca. Po namestitvi v hotelu Park, ki leži v samem centru mesta, smo se okrepčali z večerjo. Nekateri so se odpravili na  počitek, nekateri pa na samostojno raziskovanje mesta, navsezadnje Beograd slovi po pestrem nočnem življenju.

Drugi dan ekskurzije smo se po zajtrku odpravili  na goro Avalo.
Nadmorska višina Avale je 511 m in se dviga približno 200 m nad okolico razgibanega terena. Povzpeli smo se  do mogočnega Meštrovičevega spomenika neznanemu junaku, nato pa smo imeli nekaj prostega časa za vzpon z hitrim dvigalom na TV stolp, ki je s svojimi skoraj 205 metri višine najvišji na Balkanu, z njega pa se ponuja krasen razgled na okolico. Na vrhu stolpa se nahaja razgledna ploščad in kavarna. Popoldne smo se vrnili na Terazije in uživali na Knez Mihajlovi  ulici. Zvečer pa  smo se odpravili v  Boemsko četrt Beograda, na Skadarlijo. Ob večerji so nas  zabavali tamburaši s starograjskimi melodijami.

Zadnji dan  smo se po  zajtrku odpravili proti Novemu Sadu. Lokalna turistična vodička nam je razkazala stari del mesta, kjer izstopa Novosadska katedrala. Obiskali smo tudi bogato založeno tržnico, kjer ni manjkalo  kajmaka, kulena in ostalih domačih specialitet. Popoldne smo se preko Fruške gore, Iriga in Rume podali proti domu, kamor smo prispeli s potrebnimi vmesnimi postanki v  poznih večernih urah.

 

MDI M.Sobota

Boštjan Močnik

 

 

 Priporočamo

Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota
Slovenska ulica 44
9000 Murska Sobota, p.p. 62

Telefon: 02 532 11 57

Fax: 02 532 11 56

GSM: 051 232 242

E-mail: invalidi.ms@siol.net