02 532 11 57 invalidi.ms@siol.net
MDI Murska Sobota

22.5.2018 smo se člani Medobčinskega društva invalidov Murska Sobota, ki ga vodi predsednik Rudolf Kulič, odpravili na enodnevno ekskurzijo v Budimpešto. Ekskurzije se je udeležilo 53 članov društva.

EKSKURZIJA V BUDIMPEŠTO V ORGANIZACIJI MEDOBČINSKEGA DRUŠTVA INVALIDOV MURSKA SOBOTA, 22.5.2018

Ob 6:00h smo se zbrali na AP M.Sobota in odpravili na pot.  Nekateri smo prvič potovali v Budimpešto, zato smo bili polni pričakovanj. Pot nas  je vodila mimo Balatona in Siófoka do Budimpešte. Dopoldansko vreme nam je bilo naklonjeno, grelo nas je sonce ob ne preveč visokih temperaturah. Tekom vožnje do Budimpešte nam je turistični vodnik  Emil Konkolič predstavil Balaton,  Madžarsko in Budimpešto.

 

Balaton oziroma Blatno jezero je največje jezero v srednji Evropi, površina jezera znaša 592 kvadrantih km, globina 3,2 do 11m. Madžari mu pravijo »Madžarsko morje«. Balaton je zelo oblegan s strani Madžarov v poletnem času, še posebej mesto  Siófok, v katerem se prebivalstvo v poletnem času poveča za 100%, medtem ko je druga stran Balatona ( zahodni del) predvsem deležen tujih turistov.

 

Madžari so bili v preteklosti nomadsko ljudstvo ugrofinskega izvora, prvotno so domovali ob Uralu.

Po zaslugi svoje hitre vojske, ki je temeljila  na hitri konjenici so prodirali  z roparskimi pohodi na zahod Evrope vse do zahodne Frankovske države in celo do Španije. Zaustavil jih je nemški kralj

Oton I v bitki pri Augsburgu. Od tod naprej so se naselili v nenaseljeni Panonski nižini.  

Madžarska je pomembna turistična točka v Evropi, ponuja znamenitosti Budimpešte, naravne lepote, kulinarične in etnografske posebnosti. Značilnosti njihove kuhinje so rdeča paprika, golaž, kokošji paprikaš in palinka – žgana pijača iz hrušk in sliv.

Budimpešta je 2 milijonsko mesto, ki ga na pol deli široka reka Donava.  Na desnem bregu reke Donave je Budim, na levem bregu pa Pešta, skupaj Budimpešta, mesto ki ima večstoletno zgodovino.

 

Ob prihodu v Budimpešto, smo se odpravili na Váci utca, najslavnejšo nakupovalno ulico v Madžarski prestolnici, kjer ne manjka  svetovno priznanih trgovin in restavracij z madžarsko kulinariko. 

Váci utca, ki je polna turistov s celega sveta se zaključi z veliko pokrito dvonadstropno tržnico Belvárosi Piac ,tržnica je polna turistov , kjer je možno kupiti vse od madžarskih suhomesnih izdelkov, spominkov, raznih vezenin do vsemogočega, kar ponuja Madžarska kultura in etnografska ponudba.

 

Odpravili smo se na kosilo v Trofea Grill, kjer nas je čakalo vnaprej pripravljena hrana ( 150 različnih ), po treh urah krepčanja smo se odpravili naprej.

 

Sledila je vožnja do bazilike sv. Štefana, ki je največja cerkev v Budimpešti, cerkev ki so jo gradili trije arhitekti 55 let. Pred vhodom v cerkev je veliki trg, kjer mrgoli turistov. Pred vstopom v cerkev smo naredili skupinsko fotografijo, ki se je vsem vtisnila v spomin. Cerkev se ponaša z izjemnim freskami, orgle………..

 

Naslednja točka je bila Trg junakov, ki je bil zgrajen ob 1000 letnici Madžarske naselitve Panonske nižine. Na sredini trga stoji steber  z likom nadangela Gabrijela z krono sv. Štefana v roki. Ob vznožju Gabrijelovega stebra je upodobljen veliki vodja Madžarskih plemen Árpád in plemenske vodje, ki so skupaj naselili panonsko nižino.  V polkrožnih kolonadah pa so  kipi pomembnih madžarskih kraljev in junakov. Ob boku trga junakov stojita dve helenistični zgradbi. Na zahodni strani je Muzej umetnosti, na vzhodni pa Palača umetnosti. Na trgu junakov je nastala druga skupinska fotografija.

 

Pot nas je peljala naprej do Ribiške trdnjave, ki stoji ob Matijevi cerkvi na Budimskem obzidju. Trdnjavo  so nekoč zares varovali ribiči. Naredili smo par skupinskih fotografij in se odpravili na obzidje trdnjave, ki ponuja prečudovit pogled na Budimpešto, kjer izstopajo stare zgradbe ob reki Donavi in parlament republike Madžarske.

Na koncu ekskurzije smo se odpravili na Citadelo, kjer je eden najlepših panoramskih razgledov na Budimpešto. Po umiku Sovjetske Zveze, je mesto Budimpešta odkupila Citadelo od države in ga odprla za turistično javnost. Citadela se ponaša z burno zgodovino v preteklosti…………

 

V poznih večernih urah smo se vrnili v M.Soboto ,  ( vmes je sledil postanek v trgovskem centru TESCO v Siófoku ), polni novih znanj in prelepih vtisov, kajti Budimpešta s svojo zgodovino in pestro arhitekturno raznolikostjo ponuja marsikaj za obiskovalce željnih novih znanj in spominov.

Ob dobrem vzdušju na ekskurziji, smo se poslovili v upanju na čimprejšnje ponovno srečanje na ekskurziji  v katero izmed drugih Evropskih prestolnic, v organizaciji Medobčinskega društva invalidov M.Sobota.

 

 

MDI M.Sobota

Boštjan Močnik

 Priporočamo

Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota
Slovenska ulica 44
9000 Murska Sobota, p.p. 62

Telefon: 02 532 11 57

Fax: 02 532 11 56

GSM: 051 232 242

E-mail: invalidi.ms@siol.net