02 532 11 57 invalidi.ms@siol.net
MDI Murska Sobota

Piknik Pohorje 2017

Piknik Pohorje 2017

 

Na prelepo in sončno torkovo jutro  5.9. 2017 smo se člani Medobčinskega društva invalidov Murska Sobota odpravili že na 11. tradicionalni piknik na Pohorje. Piknika se je udeležilo 59 članov društva. Tokrat smo se odpravili v Vitanje.

Ob 7:00h smo se zbrali na avtobusni postaji in polni pričakovanj odpravili proti Vitanju.

Naselje Vitanje leži v kotlini. Celotno območje današnjega Vitanja obsega predvsem hribovito pokrajino na obronkih jugozahodnega Pohorja in podaljška Karavank. Ti pogorji loči brazda - del prelomnice, ki poteka od Labotske doline skozi Slovenjegraško kotlino in se usmerja proti Panonski kotlini. V tem predelu Pohorja se najvišje dviguje Rogla (1517 m), visoko pa je tudi zahodno od Rogle potekajoče sleme Kraguljišča (1454 m), Turna (1463 m) in Volovice nad Glažutsko planino (1455 m).

Po prihodu v Vitanje smo se odpravili na malico v gostilno Kuzman, kjer smo se okrepčali z odličnim pohorskim piskrom in jabolčnim zavitkom. Po malici je sledil ogled kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij – KSEVT. KSEVT se ukvarja s kulturalizacijo vesolja in je osrednji kulturni prostor v Vitanju. Po  ogledu smo se odpravili na kratek sprehod po starem delu mesta in se nato odpravili  v hribe vitanjskega Pohorja, kjer nas je pričakal predstavnik kulturnega društva »Sveti Vid« Viktor Kotnik in nam razkazal Beškovnikovo domačijo. Na Beškovnikovi domačiji je obnovljena kašča iz leta 1814 in preužitkarska koča. V kašči je predstavljen način shranjevanja hrane naših prednikov. V njej smo si ogledali zbirko restavriranih starih predmetov. Poleg tega smo si še ogledali rimsko grobišče in kapelico, v kateri so vzidane plošče, ki so bile najdene leta 1902, izvirajo pa iz leta 166. Sledil je kratek sprehod po hribu do cerkve Svetega Vida, kjer smo bili deležni prečudovitih razgledov slikovitega Pohorja, ki segajo vse do Karavank. Ure so hitro minevale in čas je bil da se spustimo v dolino na piknik- kosilo. V gostilni Jana so nam pripravili mešano meso na žaru. Uživali smo v prijetnem druženju in toplem jesenskem soncu, ob živi glasbi in plesu, vse do večernih ur, ko je bil čas za odhod domov. Ob 21:00h smo se vrnili domov, polni lepih spominov in doživetij.

 

MDI M. Sobota

Boštjan MočnikPriporočamo

Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota
Slovenska ulica 44
9000 Murska Sobota, p.p. 62

Telefon: 02 532 11 57

Fax: 02 532 11 56

GSM: 051 232 242

E-mail: invalidi.ms@siol.net