02 532 11 57 invalidi.ms@siol.net
MDI Murska Sobota

Usposabljanja se je udeležilo 43 članov MDI M. Sobota.

Lep sončen torek je obetal  odlično poučno ekskurzijo s predavanjem v Monoštru na Slovenskem Porabju. Ob 8:00h smo se zbrali na Avtobusni postaji M. Sobota in se odpravili na pot, ki nas je vodila skozi slikovito pokrajino Goričkega, vse do Monoštra na Madžarskem.

V Monoštru nas je toplo sprejela gospa Marijana Sukič, predstavnica Zveze Slovencev na Madžarskem in nas popeljala na vodeni ogled mesta. Ko smo se približevali najbolj zahodnemu delu Monoštra, smo že od daleč opazili monumentalni stolp baročne ( cisterijanske ) cerkve, ki vabi v eno najlepših cerkva na Madžarskem. Predstavljena nam je bila celotna zgodovina cerkve, ki so jo  začeli graditi leta 1740 in se ponaša s prelepimi freskami, med katerimi izstopa upodobitev zmage Krščanske vojske nad Turki.

Po ogledu cerkve je sledil kratek sprehod do etnološko-narodnostnega muzeja Avgusta Pavla. V muzeju je postavljena etnološka razstava o Slovencih v Porabju in njihovih običajih, kulturi, poljedelstvu, gospodarstvu, orodjih, čebelarstvu itd.

Nato smo se odpravili do Slovenskega kulturnega in informativnega centra » Lipa«, kjer je sledilo predavanje Dr. Jožefa Magdiča na temo demenca.

Demenca je napredujoča možganska bolezen, ki prizadene višje možganske funkcije. Je bolezen starosti, ki se lahko pojavi po 63 letu starosti  in prizadene funkcije, kot so spomin, orientacija, mišljenje, razumevanje, sposobnost izražanja in presoje. Najpogostejša oblika demence je Alzheimerjeva bolezen.

Poznamo tri stopnje demence: zgodnji stadij (začetna, blaga demenca), napredujoči stadij (srednje razvita demenca) in stadij povsem razvite demence (huda oblika demence).

Kaj lahko naredimo sami kot preventiva pred demenco? Telesna aktivnost, mentalne aktivnosti, pravilno nočno spanje, pravilna prehrana, izogibanje škodljivim navadam.

Tudi pri že ugotovljeni demenci je pomembno, da čim dlje ostanemo aktivni in se v okviru svojih zmožnosti ukvarjamo z dejavnostmi, ki nas zanimajo.

Po predavanju je sledilo kosilo v Slovenskem kulturnem in informativnem centru in pozdrav župana Monoštra Huszár Gáborja in Károly Bauer, predsednik društva upokojencev Monošter. Po kosilu so se nekateri člani odpravili na kopanje v Terme St. Gotthard, ostali pa na ogled mesta, po nakupih  in druženje ob hladni pijači.

Na poti domov smo se ustavili v Andovcih ter si ogledali Porabsko domačijo in Mali Triglav. Mali Triglav je skala, ki jo je podaril triglavski nacionalni park slovenski manjšini v Porabju in stoji na podstavku v katerem je vgrajenih 7 kamnov iz vseh sedmih vasi Porabja.

Čas je hitro potekel in ob 20:00h smo se vrnili domov, polni novih znanj in nepozabnih doživetij.

 

Boštjan Močnik

MDI M. SobotaPriporočamo

Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota
Slovenska ulica 44
9000 Murska Sobota, p.p. 62

Telefon: 02 532 11 57

Fax: 02 532 11 56

GSM: 051 232 242

E-mail: invalidi.ms@siol.net