02 532 11 57 invalidi.ms@siol.net
MDI Murska Sobota
Izlet

Splavarjenje po reki Dravi s Koroškimi splavarji in ogled Klančnikove kmetije, 8.6.2017.

Na prečudovit četrtek, 8.6.2017 smo se Člani Medobčinskega društva invalidov Murska Sobota odpravili na izlet – splavarjenje po reki Dravi s Koroškimi splavarji in ogled Klančnikove kmetije. Polni pričakovanja smo se iz Murske Sobote peljali po stari cesti do Maribora in od tam vse do Mute oziroma zgornje dravske doline. V Muti smo se ustavili na kosilu in po dobrem in obilnem kosilu krenili na pot do Koroških splavarjev.

Flosarske frajle in flosarji so nas z nasmehom na ustih in harmoniko v rokah pričakali v splavarskem pristanu v občini Muta na Gortini. Flosarji sledijo stari tradiciji splavarjenja po reki Dravi. Splavarstvo je bilo v 20. stoletju pomembna gospodarska panoga v Dravski dolini, ko so flosarji prevažali les po reki vse do mest današnje Madžarske, Srbije in Romunije. Duh preteklosti se dandanes doživi v vsej prisotnosti v pravih replikah flosov namenjenim turističnim prevozom. Na flosih več ne prevažajo lesa ampak zabave željne obiskovalce.

Najprej so nam prikazali tesanje lesa na star način. Včasih ni bilo sodobnih pripomočkov in tesanje se je opravljalo na stari način z ročnimi orodji. Da bi ovekovečili  prijeten trenutek smo naredili skupno fotografijo in  zapeli z muzikantom. Povabili so nas na flos, kjer je sledila dobrodošlica. Prijazne flosarske frajle so nas, kot je včasih bilo v navadi, pogostile s Koroškim rženim kruhom in soljo, ter domačim žganjem. »Za korajžo!« pravijo.

Sledila je plovba, po najlepšem delu reke Drave, v objemu narave in prečudovitim pogledom na zgornje dravsko dolino. Humorist nas je s svojimi prigodami in dogodivščinami zabaval. Predstavili so nam kako so splavarili včasih, nam povedali kakšno flosarsko razvado in kakšno anekdoto iz preteklosti. Ves čas plovbe je bil zanimiv animacijski program s flosarskimi frajlami, muzikantom in flosarkim humoristom. Za dobro voljo je skrbel flosarski humorist, za radost in veselje z glasbo pa je poskrbel muzikant. Skupaj smo zapeli, se poveselili in se družili. Kot veleva flosarska tradicija nas je flosarski župnik vse »požegnal«. Proti koncu plovbe je bil čas da flosarji v svoj ceh sprejmejo novopečenega flosarja. Flosarski župnik ga je očistil vseh grehov in sprejel v flosarski ceh, tako so trije udeleženci splavarjenja  bili sprejeti med flosarje. V dobri družbi z mnogo smeha se je naše splavarjenje zaključilo. Po slabih treh urah plovbe smo se vrnili v flosarski pristan.

Po kratkem postanku v pristanu smo se odpeljali do Klančnikove kmetije. Kmetija leži ob sotočju treh dolin, Dravske, Mežiške in Mislinjske ter se nahaja v Podklancu pri Dravogradu. Ob prihodu na Klančnikova kmetijo so nas najprej pozdravili lastniki kmetije. Odpravili smo se v 160 let staro Klančnikovo klet, kjer nam je gospodar povedal vse o razvoju kmetije, dejavnostih na kmetiji ter o ciljih razvoja. Okušali smo kmečke dobrote iz krušne peči, divjačinsko salamo, jabolčnik in jogurt. Vse ponujeno za pokušino je pridelano na kmetiji. Po predstavitvi kmetije so nas povabili na turistični vlak s katerim smo se popeljali na kratek izlet. Ob prijetni vožnji smo opazovali pašo damjakov in muflonov. Na pol poti smo si v prijetnem okolju lesene koče ogledali biološko učilnico (nagačenih preko 100 vrst različnih živali in preko 300 različnih trofej). Nato smo se z vlakcem vrnili na kmetijo in se družili. Polni  lepih vtisov in nepozabnega doživetja smo se odpravili domov.

 

MDI M. SobotaPriporočamo

Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota
Slovenska ulica 44
9000 Murska Sobota, p.p. 62

Telefon: 02 532 11 57

Fax: 02 532 11 56

GSM: 051 232 242

E-mail: invalidi.ms@siol.net