02 532 11 57 invalidi.ms@siol.net
MDI Murska Sobota
Usposabljanje za aktivno življenje in delo invalidov

Usposabljanje za aktivno življenje in delo invalidov v Termah Vivat, Moravske Toplice dne, 27.06.2017

Usposabljanja za aktivno življenje in delo invalidov se je udeležilo 27 naših članov. Temi usposabljanja sta bili:

Duševne stiske sodobnega časa  - Dr. Jožef Magdič

Letnica rojstva ne pove, kdo si in česa si sposoben - Mag. Andrejka Fatur Videtič

Dr. Jožef Magdič – Duševne stiske sodobnega časa

Dr. Magdič je predaval na temo »Duševne stiske sodobnega časa«, ter se dotaknil tem, kot so manipulacija, depresija, strah, nervoza, stres, posebej pa je izpostavil sindrom izgorelosti.

Sindrom izgorelosti je zelo pogosta bolezen sedanjega časa in se ne zgodi čez noč, temveč je posledica daljših obremenitev človeškega telesa. Pogosto se pojavi kot posledica napornega in stresnega dela, bolezni (tudi v družini), težavnih medsebojnih odnosov, razne nezadovoljene čustvene potrebe, pomanjkanje časa, razne oblike strahu… in še bi lahko naštevali.

Posledice zaznamo kot napetost, utrujenost, pomanjkanje energije za delo, motnje v delovanju srca, nihanje pritiska, jutranji znaki utrujenosti, glavoboli, prebavne motnje, motnje spanca (napenjanje, težave želodca, zaprtost, driska, ... )

V obliki psihičnih simptomov pa prizadeti občuti strah, preobčutljivost, razdražljivost, ima slab spomin, nervozo, ima motnje v koncentraciji in učenju, težave z vidom in kožo, stanje praznine, socialno je izoliran, apatijo, …

Človek, ki trpi za sindromom izgorelosti je fizično in psihično izčrpan in ima občutek ujetosti in nemoči. Gre za stanje čustvene, mentalne in fizične izčrpanosti, ki se lahko pojavi v vseh življenjskih obdobjih.

Rešitev iz stanja pregorelosti je popolna sprememba načina življenja, življenjskega stila in prehranjevalnih navad. Počitek, gibanje na svežem zraku in vnos dovolj tekočin in mineralnih snovi v telo, da le to nadomesti porabljene rezerve v telesu.

Mag. Andrejka Fatur Videtič – Letnica rojstva ne pove, kdo si in česa si sposoben

Poučna in zanimiva tema »Letnica rojstva ne pove, kdo si in česa si sposoben«, ki jo je Mag. Andrejka Fatur Videtič začela s »Procesom staranja«. Geografska lokacija zelo vpliva na staranje človeka, ker se geografske lokacije razlikujejo po klimi, prehrani, značaju človeka, navadah itd. in vsi ti dejavniki različno vplivajo na staranje.

Človeško telo se razvija do svojega 18 leta, po 45 letu začnemo izgubljati vitalnost in se staramo. Potrebno je več skrbi za aktivno življenje in pravilno prehranjevanje. Naslednji prelomnici sta pri 65 letu in 85 letu. Takrat pa nam začne upadati prilagodljivost. Pri staranju je tudi pomembno, da se vemo soočiti s staranjem, navsezadnje je to neizbežen proces.

Za obvladovanje staranja je pomembno ohranjevati zdravo prehrano, telesno aktivnost in zdrav odnos do samega sebe, ki pripomorejo k pomembnemu ohranjevanju fiziološke rezerve. Na koncu predavanja nam je še predstavila tehniko za dihanje, ki izboljša razpoloženje  in tehniko »sedenja« s katero odlično vplivamo na ledveni del telesa in ledvice.

Boštjan Močnik 

MDI M. SobotaPriporočamo

Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota
Slovenska ulica 44
9000 Murska Sobota, p.p. 62

Telefon: 02 532 11 57

Fax: 02 532 11 56

GSM: 051 232 242

E-mail: invalidi.ms@siol.net